Här lärde sig Josefin Neldén simma som Sally Bauer (2024)

Här lärde sig Josefin Neldén simma som Sally Bauer (1)

Här lärde sig Josefin Neldén simma som Sally Bauer (2)

Här lärde sig Josefin Neldén simma som Sally Bauer (3)

Här lärde sig Josefin Neldén simma som Sally Bauer (4)

Här lärde sig Josefin Neldén simma som Sally Bauer (5)

Här lärde sig Josefin Neldén simma som Sally Bauer (6)

Här lärde sig Josefin Neldén simma som Sally Bauer (7)

Här lärde sig Josefin Neldén simma som Sally Bauer (8)

Här lärde sig Josefin Neldén simma som Sally Bauer (9)

Badmössan med trycket ”Human ambition” fick Josefin Neldén redan vid första träningstillfället på Valhallabadet med Mikael Rosén, till vardags förbundskapten för den svenska landslaget i öppet vatten. Bild: Robin Aron

1

/

7

När vi träffas utanför Valhallabadet, Göteborgs klassiska simhall från 1956, har Josefin Neldén en välfylld tygkasse över axeln. Där ligger hennes badutrustning, samma som under alla träningspass inför ”Den svenska torpeden”: simmössan, de åtsmitande glasögonen, den mönstrade badrocken i olika nyanser av orange och såklart: simfötterna.

Dem hade hon stor användning för under sitt idoga tekniktränande.

– Den största utmaningen för Josefin var att så småningom lämna simfötterna vid bassängkanten, berättar en av hennes tränare: parasimmaren Mikael Fredriksson.

– Samtidigt hade hon ett bra vattenläge från start: låg högt med bra flyt och behövde inte hantera att benen sjönk. Hon jobbade med vattnet som sin kraft framåt.

ANNONS

Här lärde sig Josefin Neldén simma som Sally Bauer (10)

Ungefär tre gånger i veckan tränade Josefin Neldén inför rollen i ett och ett halvt års tid. Valhallabadet blev ett andra hem för skådespelaren, som lämnade sina döttrar på skola respektive förskola och gick till jobbet – i bassängen. Under filminspelningen väntade därefter kallt vatten – oftast inte mer än 15 till 17 grader – och öppet hav.

Huvudtränaren Mikael Rosén är till vardags förbundskapten för det svenska landslaget i öppet vatten. Eftersom Sally Bauer var långdistanssimmare, känd för långa strapatsrika simturer över Kattegatt, Ålandshav och Engelska kanalen, berättar han att fokus under träningen med Josefin Neldén låg på uthållighet, ihärdighet och ”ganska mycket armar”.

– Det var inga krusiduller med honom, han gick rakt på sak redan vid första träningstillfället, berättar Josefin Neldén som aldrig förut hade crawlat. Nu fick hon hoppa ner i vattnet, öppna munnen och doppa ner huvudet halvvägs med kommandot ”andas!”.

– Verkligen en ”crashcourse”. Sedan sa han bara: nu ser du att man kan andas även under vatten. Poängen var ju att inte vara rädd.

Samtidigt älskar hon vatten, och var helt inställd på att göra en väldigt fysisk insats i filmen.

– Jag brukade kallas sälen när jag var liten av mina föräldrar. Det var nog för att jag gärna var mer under ytan än ovanför, och jag har aldrig heller varit rädd för djupt vatten.

ANNONS

Denna frimodighet har kommit väl till pass de tre år hon ägnat åt att försöka ta sig in i den originella och envetna kanalsimmaren Sally Bauers psyke. I bassängen kommer också muskelminnet tillbaka, när hon skjuter i väg som en pil.

Här lärde sig Josefin Neldén simma som Sally Bauer (11)

Tre röster om Josefin Neldén:

Frida Kempff, regissör för ”Den svenska torpeden”:

"Om jag ger Josefin ett uppdrag – då vet jag att hon fullföljer det. Hon är aldrig falsk och har en trovärdighet i allt hon gör. Här är hon verkligen Sally Bauer. Just faktumet att hon är en sådan otroligt duktig skådespelare gjorde att vi kunde leka oss fram till olika karaktärsdrag hos rollen. Dessutom tycker jag att finns otroligt många likheter mellan Josefin och Sally Bauer. Att Josefin har ett sånt jävlar anamma, till exempel, och ett sånt pannben...som jag vet att även Sally Bauer måste ha haft. ”

Mikael Rosén, förbundskapten för det svenska landslaget i öppet vatten:

”Första gången vi sågs i Valhallabadet var det jag som var experten, men sedan blev det mer och mer jag som fick lära mig saker av henne. Hon klev in i rollen på något märkligt och imponerande sätt. Varje gång hon steg ner i vattnet förvandlades hon till en simmare från 1930-talet. Jag har tränat en del kändisar förut men Josefin sticker ut väldigt mycket i det att hon kliver in i sitt skådespelartänk: att inte bara simma utan även tänka som en Sally Bauer skulle ha gjort. Det var fascinerande att se hur snabbt hon satte sig in i rollen.”

Mikael Fredriksson, parasimmare med meriter från EM, VM och Paralympics:

"Det är fantastiskt att den här filmen görs, synd bara att den inte gjordes redan för femtio år sedan! Roligt också att det är just Josefin som gör rollen som Sally Bauer, hon passar så bra för den. Hon har ju spelat starka kvinnor förut och är så bra på att lyfta fram dem.”

Att hon blev erbjuden att provspela för rollen kom som en total överraskning.

– Min yngsta dotter heter Sally och jag satt och googlade på namnet. Då kom Sally Bauer upp, en person jag aldrig hade hört talas om. Jag blev superfascinerad av hennes öde och tänkte: varför har ingen gjort film om det här?

Bara någon månad senare ringde telefonen – och hon fick veta att regissören Frida Kempff just skrivit ett manus om den remarkabla simdrottningen – som även inspirerat Sara Stridsberg till debutromanen ”Happy Sally” (2004).

– Det kändes verkligen som...wow! Ett riktigt gåshuds-ögonblick.

Inom sim-communityt är Sally Bauer en legendar världen över. 1939 fick hon sitt stora internationella genombrott när hon, som första skandinav, simmade över Engelska kanalen. En bedrift som dessutom genomfördes bara fem dagar innan andra världskriget bröt ut.

– Hon är verkligen en pionjär, och var också så tidig med sina bedrifter, konstaterar parasimmaren Mikael Fredriksson och fortsätter.

– Egentligen är det bara Sara Sjöström som kan mäta sig med det avtryck Sally Bauer gjort i simhistorien, både i Sverige och globalt.

ANNONS

Ändå har den våghalsiga kanalsimmerskan blivit bortglömd av den breda massan, inte minst i hemlandet Sverige.

– Det är något sorgligt i det, kommenterar Josefin Neldén.

– Historiskt sätt har vi en större benägenhet att glömma bort de kvinnliga bedrifterna än att minnas dem. Det finns mängder av kvinnor som vi inte känner till, eftersom de inte är delaktiga i historieskrivningen i samma utsträckning som män.

Här lärde sig Josefin Neldén simma som Sally Bauer (12)

Fakta: Sally Bauer

Föddes: 1908 i Halmstads församling.

Avled: 2001 i Lund, 92 år gammal.

Familj: sonen Carl-Axel Bauer, född 1945.

Var: svensk långdistanssimmare som blev en världsstjärna 1939 när hon, som första skandinav någonsin, simmade över Engelska kanalen. Gav samma år ut självbiografin: ”Kattegatt, Ålandshav, Kanalen”.

Andra yrken: sekreterare och simlärare – en period rikstränare för Svenska simförbundet.

Övriga bedrifter: simmade över Öresund (1931, 18 km, 6.22 timmar), Kattegatt (1938, 48 km, 17.05 timmar), Ålands hav (1938, 30 km, 13.06 timmar) och två gånger över Engelska kanalen (1939 och 1951, 27 km, 15.22 timmar respektive 14.40 timmar). Tog tre SM-guld (ett individuellt) och satte sjutton individuella rekord mellan 1934 och 1937.

Eget simmärke: Hedrades i augusti i år, 85 år efter sin första bedrift i engelska kanalen, med simmärket Sallyprovet – som tas utomhus i öppet vatten. För att få märket ska du där kunna doppa huvudet och simma 200 meter, varav 50 på rygg.

Aktuell: porträtteras av Josefin Neldén i filmen ”Den svenska torpeden” som får biopremiär 15 november

Regissören Frida Kempff är inne på samma spår när vi hörs över telefon. Hon blev ”förbannad” säger hon när hon läste ”Happy Sally” och insåg att Sally inte var en helt fiktiv gestalt, utan en litterär fantasi om en människa som hade existerat i verkligheten.

– Det hade haft betydelse för mig som ung tjej att veta att en person som Sally hade funnits, en förebild.

Sally Bauers egen förebild var amerikanskan Gertrude ”Trudy” Ederle som simmade över engelska kanalen redan 1926. Redan året därpå spelade hon sig själv i filmen ”Swim girl, swim”. Hennes bedrift över öppet vatten fångas också i mer moderna ”Young woman and the sea” (2024) i regi av Joachim Rønning med brittiska Daisy Ridley i huvudrollen. Temat med kvinnor som simmar långa distanser tycks ligga i tiden.

ANNONS

Förra året väckte Netflix-filmen ”Nyad” uppmärksamhet, med två tunga filmstjärnor i täten. Där bestämmer sig öppet lesbiska simmaren Diana Nyad – spelad av Annette Bening – som 60-åring för att simma från Havanna på Kuba till Key West i Florida. Jodie Foster syns i rollen som hennes tränare och partner.

Medan OS-medaljören Gertrude Ederle var ogift och barnlös var Sally Bauer ensamstående mamma till sonen Carl-Axel. Någon pappa fanns officiellt inte med i bilden, då denne var gift.

– Jag tänker på henne som en normbrytare. Någon som var före sin tid helt enkelt, säger Josefin Neldén.

Sin son uppfostrade den svenska kanalsimmaren med benägen hjälp av systern Carla och hennes make, till den grad att de tillsammans bildade en slags föräldra-trio.

– Sally fick skapa sin egen familj i en tid då stjärnfamiljer verkligen inte var vanligt, säger Josefin Neldén.

Att Sally Bauer var så egensinnig och modig intresserade henne, särskilt i en tid då kvinnor förväntades vara exemplariska husmödrar utan egen karriär eller tävlingsinstinkt.

– Hon tvekade aldrig att kasta sig ut i okända vatten, och ville aldrig heller vara annat än sann mot sig själv.

Här lärde sig Josefin Neldén simma som Sally Bauer (13)

Långdistanssimning är också något mer än enbart den fysiska prestationen. Det kan vara ett sätt att hantera livet och vardagen på, menar hennes simtränare, landslagskaptenen Mikael Rosén som också skrivit boken ”Öppet vatten: Simningens historia, vetenskap och träning” (2016).

ANNONS

En påtaglig ambition i ”Den svenska torpeden” är att gestalta en klaustrofobisk samhällskontext som motarbetar kvinnor i allmänhet, och Sally Bauer med sina sportsliga ambitioner i synnerhet.

– Det finns ett momentum under kanalsimningen då Sally Bauer fastnar i strömmar på väg mot Dover. Hon simmar och simmar i flera timmar, men rör sig inte ur fläcken, berättar Josefin Neldén och fortsätter:

– Det mindsetet som krävs för att i det läget bara fortsätta simma....det tyder ju på att du måste tro att något ändå ska förändras på sikt. Du måste ha en slags framtidstro, ett framtidshopp....

Josefin Neldén:

Ålder: 39 år

Yrke: skådespelare

Bor: i villa i Västra Frölunda

Familj: sambon Daniel Andersson och döttrarna Mary, 9 år och Sally, 4 år.

Karriär: debuterade i komedin ”Tjenare kungen” (2005) och gjorde två år senare sin scendebut på Angereds teater. Guldbaggenominerades 2014 för insatsen som Lena i Håkan Hellström-filmen ”Känn ingen sorg”. Blev folkkär i rollen som Maggan i succé-serien ”Vår tid är nu” i SVT (2017-2020)

Har från 2009 och framåt synts i en rad pjäser på Backa teater, bland dem ”Gangs of Gothenburg”, ”Systrarna”, ”The misfits och ”Vi som fick leva om våra liv”. Nominerades till ytterligare en Guldbagge 2021, för rollen som psykotisk mamma i Maria Bäcks drama ”Psykos i Stockholm”, som var öppningsfilm på Göteborgs filmfestival 2020.

Ser på tv: Just nu säsong tre av ”Tunna blå linjen” på SVT.

Senast lästa bok: ”Stacken” av Annika Norlin.

Såg senast på bio: ”Nova & Alice” och ”Emilia Pérez”.

Aktuell: som Sally Bauer i filmen ”Den svenska torpeden” med biopremiär 15 november. Syns även i huvudrollen i den politiska thrillern ”Doktrinen” i TV4, där hon spelar frilansjournalist och strulig antihjälte som hamnar i hetluften sedan hon avslöjat Sveriges utrikesminister med en prostituerad i Berlin.

Trots alla remarkabla prestationer och rekord finns väldigt få bilder och rörligt material bevarat från Sally Bauers idrottsliga karriär. Josefin Neldén kunde därför relativt fritt vara med och utforma rollen, och göra den till sin, i samarbete med resten av filmteamet.

När hon väl fick lämna bassängen och Valhallabadet var det dags för två-tre veckors filminspelning på öppet hav: i tidstypisk baddräkt i ull och insmetad med fett mot kylan.

– Det krävdes två kvinnor för att hjälpa mig att skrapa bort allt klet i duschen efteråt, berättar hon.

Här lärde sig Josefin Neldén simma som Sally Bauer (14)

Scenerna på öppet hav spelades in utanför Estland, och inspelningen kunde börjat bättre:

ANNONS

– Det var första gången jag skulle träffa det estniska teamet, innan allt hunnit sätta sig. Vi skulle spela in scenerna som utspelade sig på natten först. Jag kom i vattnet och fick panik när jag skulle börja simma. Det var väl all press jag kände också, jag ville visa att jag hade lärt mig detta – och det skulle se bra ut...

Lite avskilt simmande med räddningsdykare och ansvarig för vattenbitarna gjorde tack och lov susen: skräcken släppte, och hon kunde andas igen. När nattinspelningen väl kom igång i skarpt läge kändes det tryggt, ja till och med roligt.

Nu efteråt är det mest de många svindlande naturupplevelserna hon fick vara med om som dröjer sig kvar.

– När jag låg där i vattnet, även om det var svinkallt....så fick jag ju vara med om så mycket storslaget: havet med alla vågor, vinden, stränderna...

Här lärde sig Josefin Neldén simma som Sally Bauer (15)

Inte heller ”Den svenska torpeden” är en strikt biografi om Sally Bauer, utan en berättelse där fakta blandas med fiktion.

– Jag är jätteglad och stolt över att få ge henne liv och kraft. För mig är Sally Bauer en person med stora drömmar och en stor passion. Hon förkroppsligar kampen att få leva sin dröm, och kunna kombinera den med ett föräldraskap, säger Josefin Neldén.

ANNONS

Läs mer på GP Kultur:

LÄS MER:Malin Lagerlöf om nya pandemifilmen: ”Hoppas att folk inte blir avskräckta”

LÄS MER:Han lyfter fram argument för fred i Israel och Palestina

LÄS MER:Så gör du punkig skräckfilm i Göteborg utanför systemet

TEXT

Maria Domellöf-Wik

maria.domellof@gp.se

Här lärde sig Josefin Neldén simma som Sally Bauer (2024)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated:

Views: 5616

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.